Свято подяки у рамках відзначення 500-річчя Реформації

15 жовтня християни закарпатського краю і України проводили свято подяки у рамках відзначення 500-річчя Реформації в селі Великі Ком’яти. Серед настоятелів церков були присутні: старший єпископ Союзу вільних церков християн євангельської віри, Райчинець Василь Федорович; єпископ Закарпатської реформатської церкви, Шандор Зан Фабіан; заступник старшого пресвітера Oбласного об’єднання церков євангельських християн баптистів, Димченко Тимофій Іванович; заступник єпископа Української церкви християн віри євангельської Закарпатської області, Кинів Василь Іванович; старший єпископ Української церкви християн віри євангельської, Паночко Михайло Степанович.

«На превеликий жаль, є такі люди, які плутають, кому віддавати славу, і тому віддають її країні, особистостям, яким придуманим, надуманим» – зазначив Райчинець Василь Федорович. «Хвала подобає Богу. Сьогодні протестантський світ зібрався в обрядах, щоб голосно, сильно, хвально сказати: Ми дякуємо тобі, Боже».
Перший заступник голови Районної державної адміністрації Виноградівського району, депутат Закарпатської обласної ради, Наталія Юріївна Костелеба-Веремчук відзначила, що святкування 500-річчя Реформації в Україні свідчить про те, що Україна є європейською державою, що в Україні є європейські цінності. Після урочистої промови, висловила подяку і здійснила передачу грамоти керівникам релігійної громади с. Великі Ком’яти від імені Виноградівської районної державної адміністрації.

Шандор Зан Фабіан привітав своїх братів і сестер у Христі зі словом Божим з Євангелії від Івана (1:9-11). «Я бажаю всім, щоб Реформація не тільки сьогодні була вдячною справою, а й у майбутньому, щоб ми могли і далі вірити в Ісусі Христі, і передати ту цінність, яку ми пізнали. Читайте Письмо, живіть слово Боже і передавайте вашим ближнім» – говорив єпископ Закарпатської Реформатської церкви.

Димченко Тимофій Іванович розповів про значення реформації. «Реформація – це готовність змінюватись, прийняти кардинальні рішення, які ведуть зміни у житті та у відношеннях між людьми і Богом. Що страшно в Біблії?» – поставив запитання. «Біблія страшна тим, хто прикриває правду. Читайте Біблію – це буде справжня реформація в нашому житті».

«Той народ, який не пам’ятає минулого, не має майбутнього», – зауважив заступник єпископа Української церкви християн віри євангельської Закарпатської області, Кинів Василь Іванович, та подякував Богу за живу Реформацію.

Богослужіння провів Паночко Михайло Степанович, старший єпископ Української церкви християн віри євангельської. Єпископ звернув увагу на те, що на нас накладається великий обов’язок: не будувати своє царство, не свої власні принципи нав’язувати, а разом прийти до однієї великої ідеї і показувати на Ісуса Христа. Він є початок і кінець. Єдність християн являється величезною силою. Ми не маємо права відчувати себе спокійно або не брати на себе відповідальності. Це роблять тільки боягузи і люди, які не мають віри – ховаються в кущі. Він прочитав слово Боже із Євангелії від Івана (1:1-3, 14). «Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово». Все було в гармонії, все було в порядку. Боже слово – це не людське слово, воно має потужне завдання. Сила не в обрядах, не в традиціях, силу має Слово. Церква століттями не давала людям Слова, а давала замінники. Мартін Лютер 500 років тому взяв Біблію і став читати. Треба було мати велику силу, щоб самому протистояти всім системам і сказати: не туди ми пливемо, не те ми робимо. Господь вийшов на зустріч, дав йому силу перекласти слово Боже на німецьку мову. А другому чоловікові – Йоганну Гутенбергу – дав розум придумати друкарський верстат.

Не люди пішли до Бога, а Бог в Ісусі Христі прийшов на цю Землю, щоб нас спасти. Слово Ісуса Христа сьогодні має об’єднати всіх християни. Сила християнина – коли слухає Бога, а не систему. За течією пливе мертва риба, жива риба пливе проти течії. Ми маємо систему міняти, як це робив Мартін Лютер. Для цього потрібні люди, які мають віру, які готові померти за ідею, а не продати її за кілограм гречки.

Ісус прийшов зробити реформи в серцях людей. Богу не треба наші традиції, він каже «Серце своє дай, а не хрестика, свічку». У Бога батьківське серце, хоче тебе обійняти, і хоче тобі сказати: «Доню моя, сину мій, я тебе люблю». Бог любить нас, і доказав свою любов на хресті. Не будьте неслухняними! – закінчив свої слова старший єпископ.

Під час урочистостей співав Закарпатський міжконфесійний об’єднаний хор. Вступні слова до пісні прочитали із Псалма 118. «Хотілося б, щоб церкви, різні християни так само потужно, як лунає об’єднаний міжконфесійний хор, разом в один голос нагадали цьому світу про те, що говорить Боже слово. Ми живемо в такий час, коли потрібно об’єднати зусилля, щоб голос лунав чітко, виразно до нашого народу та до цілого світу» – зазначив ведучий.

Гейдер Жужанна
Kárpátalja.ma